I při on-line nakupování je dobré mít se na pozoru. A to i pokud nakupujeme v e-shopu. Rozhodně neplatí, že každý e-shop je poctivý. Některé e-shopy nedodržují obchodní podmínky, které slibují, nedbají na práva spotřebitelů nebo mohou být jinak pochybné a podezřelé. Pojďme si pro jistotu zopakovat tři základní pravidla. Každý e-shop by měl:

  • Mít zveřejněny kontaktní údaje
  • Mít uvedeny obchodní podmínky 
  • Umožnit vrátit zboží bez udání důvodu po dobu 14 dnů (nejlépe neopotřebené)

O těchto záležitostech by vás měl e-shop na svých stránkách sám informovat. Pokud nejsou informace zmíněny, je na místě zbystřit. Dávejte si také pozor na nekalou obchodní praktiku, kdy se vám v nákupním košíku nenápadně objeví něco, co jste si tam přidat nechtěli. Před objednáním a platbou je dobré udělat důkladnou kontrolu objednávky.


Na této webové stránce si můžete nakupování v e-shopu vyzkoušet v bezpečném prostředí. Učení z nebe nespadli a pokud s nakupováním teprve špásujete, zde si můžete natrénovat výběr zboží, kompletní objednávku a náležitosti, které se s on-line nakupováním spojují.



Další užitečnou pomůckou, kterou připravila Česká obchodní inspekce ČOI), je seznam rizikových e-shopů. ČOI seznam průběžně rozšiřuje a aktualizuje. Než si z internetu něco objednáte, mrkněte, jestli tady e-shop, ze kterého zboží kupujete, náhodou není.