I v České republice jsou známy případy, kdy podvodníci volali na první pohled oficiálním číslem banky. Umí to narafičit a znovu rozhodují detaily. Ukažme si konkrétní příklad:

  • Podvodníci volali lidem z čísla +420 800 300 300
  • Zatímco opravdové číslo banky je: 800 300 300

Co je na tomto případu matoucí? Jediný rozdíl byl v tom, že podvodníci používali předčíslí +420, které navíc patří České republice. Proto mnoho lidí obalamutili. Banka k tomu vydávala také stanovisko, že z čísla 800 300 000 nikdy klientům nevolá. To ale běžný uživatel a klient neví. Podvod byl tedy velmi zdařilý.

Doporučení tedy zní: nikdy nepředávejte své přihlašovací ani jiné citlivé údaje, jako jsou třeba údaje z platební karty, po telefonu. Opravdová banka ani žádná seriózní služba je po vás nemůže vyžadovat.



Scénáře podvodných hovorů mohou být různé. Nemusí nás dokonce vždy strašit, ale mohou přijít s vlídnou nabídkou. Často bývají podvodné hovory orientovány na investiční nabídky, kdy je nám nabízeno dobré zhodnocení peněz.

Připravili jsme pro vás aktivitu, kde si můžete vyzkoušet odolat telefonnímu podvodníkovi. Prosím, pokračujte na následující stránku.