Pojďme ještě jednou a naposledy zkusit zapojit fantazii.

Představte si situaci, že máte doma nepotřebný, ale zánovní, kuchyňský mixér. A tak vás napadne, že ho prodáte na internetovém bazaru. Proč ne? Každá koruna navíc je dobrá! Vyhledáte si tedy internetové bazary, založíte si účet a inzerát vyplníte. Napíšete, co prodáváte, za kolik a přiložíte fotky. Po pár minutách práce máte vše připraveno a inzerát vystavíte.

Než se nadějete, začnou vám chodit zprávy od zájemců. Až vás překvapí, jak rychle! Že by mělo tolik lidí zájem o zánovní kuchyňský mixér? Jeden zájemce bude mít velký zájem a bude chtít zaplatit co nejdříve, aby mu mixér někdo nevyfouknul. Začne tvrdit, že vám zaplatí tzv. na kartu. Vysvětlí, že je to moderní a rychlý způsob platby a požádá, abyste poslali údaje o své platební kartě. Do pár minut se peníze připíšou.

Opravdu? Ale kdepak. Pokud byste postupovali podle pokynů, mohli byste naopak přijít o své peníze. Žádná podobná metoda platby na kartu není a podvodníci jen zkouší, zda nás obalamutí. Údaje z platebních karet jsou velmi citlivé a zneužitelné. Tento trik ukazuje ČSOB v krátkém videu:

 


Pokud jste si video prohlédli, prosím, pokračujte na následující stránku. Podíváme se, jaké údaje na platební kartě jsou a k čemu vůbec slouží.