Takhle jsme obrázky vyhodnotili my, autoři kurzu.

Kdo je tvůrcem tohoto sdělení?

Jako autor je uveden Ondřej Sekora, který napsal mnoho oblíbených dětských knížek. Vydalo ji Státní nakladatelství dětské knihy v Praze v roce 1950, které pravděpodobně bylo zadavatelem tématu.


Co je obsahem sdělení?

Vidíme obrázky a doprovodný text. Ilustrace znázorňují vysmívající se mandelinku bramborovou ujídající z talíře, a snášející se z letadla na bramborové pole. Texty na obou obrázcích předávají čtenáři jasné sdělení/varování:

Podívejte se! Tolik hostí k nám přichází ze západu! Jen se sypou. A nějak se jim u nás líbí. Už se ohlížejí po našich brambořištích, aby se usadili.

Obsahem sdělení je tedy obvinění Spojených států amerických ze záměrného zamořování našich polí tímto škodlivým hmyzem.


Jak se snaží upoutat pozornost a jak se šíří?

Sdělení je předáno velmi srozumitelnou a jednoduchou formou. Sdělení se snaží upoutat pozornost čtenářů roztomilými ilustracemi, které připomínají oblíbené pohádkové knížky téhož autora (např. o Ferdovi mravencovi).

Šířilo se v padesátých letech jako knížka pro děti, vydávaná Státním nakladatelstvím dětské knihy v Praze. 


Komu je sdělení určeno a co má v příjemci vyvolat?

Sdělení apeluje na emoce a sugeruje ohrožení. Bylo určeno českým dětem a jejich rodičům. Záměrem textu je vyvolat obavy a nepřátelství vůči Západu a USA.


Takto jsme si poradili my, aniž bychom dohledávali další informace. Tak co, jak se to podařilo vám? Není jedna správná odpověď.

Pozadí příběhu O zlém brouku Bramborouku je bohaté a poučné. Neváhejte použít vyhledávač a pátrat po něm.

Asi se ptáte, kam se poděla pátá klíčová otázka: Proč? Odpověď vás čeká na další stránce.