Kdo je připraven, není překvapen. Není možné, abychom ověřovali všechny zprávy, které k nám doputují. Na to nemá nikdo čas a málokdo na to má ty správné dovednosti. Ušetřit čas nám může, pokud budeme sledovat obsah od důvěryhodných redakcí, které by tuto práci měly udělat za nás. Ale i přesto někdy může přijít vhod, když si alespoň část zprávy dokážeme ověřit sami.


Ověřování informací nám usnadní následující postup:

  1. Vybereme obsah k ověření. Ověřovat můžete zprávy v médiích, e-maily, které přináší nějaký obsah nebo třeba příspěvky na sociálních sítích jako Facebook.
  2. Ověříme fakta. Zamyslete se, zda obsah dává smysl selským rozumem. S pomocí vyhledávače a klíčových slov zkuste dohledat, zda obsah neověřil už někdo jiný a své výsledky nezveřejnil. Rozdělte obsah na tvrzení, která je možné ověřit, a na ta, která není možné ověřit (komentáře, názory). Tvrzení, která je možné ověřit, obsahují typicky údaje, jména nebo fakta, která můžeme porovnat s dalšími zdroji.
  3. Vysvětlíme, v čem je infomace nepravdivá a ukážeme, jak jsme na to přišli. Toto je vhodný způsob jak nepravdivou informaci vyvrátit.

Nyní už víte jak na to. V další části se blíže podíváme na krok č. 2. Ukážeme si, jak ověřovat fakta.