Prosím, vyzkoušejte si představit situaci, kterou vám nyní popíšeme.

Otevíráte svůj e-mail, abyste se podívali, co se děje nového. Mezi novými zprávami zahlédnete i zprávu, která vypadá jako z banky. V předmětu zprávy je uvedeno, že byl váš účet zablokován. To vás překvapí, možná i vyleká, tak zprávu raději otevřete, abyste si ji mohli přečíst celou.

Následně se dozvídáte, že váš bankovní účet byl údajně napaden ze zahraničí, ale díky technickému zabezpečení banky byl útok včas rozpoznán a účet z preventivních útoků odstaven. Abyste znovu získali přístup k účtu, je nutné ho aktivovat. K tomu slouží speciální přiložený odkaz, na který máte kliknout a přihlásit se ke svému účtu. Vše vypadá věrohodně, e-mail obsahuje i logo banky.

Takový případ působí v dnešní době vcelku věrohodně, viďte?

Ale pozor. Pokud byste postupovali podle pokynů, může se stát, že byste přišli o své peníze, nebo čelili jinému ohrožení.  Pěkné video, jak to může vypadat, připravila Policie České republiky. Video doporučujeme dobře prohlédnout. Znalosti z videa vám přijdou vhod v dalších aktivitách a kvízech.

  

Podařilo se vám prohlédnout si video? Skvělé! Doporučujeme pokračovat zelenou šipkou vpravo na následující stránku, kde se podíváme na sociální inženýrství a manipulace s našimi emocemi blíže.