Řetězové e-maily jsou hromadné zprávy, které si lidé vzájemně přeposílají. Mohou obsahovat různé vtipy, zajímavé články nebo jiný zábavně-naučný obsah. Hlavní síla řetězových e-mailů spočívá v tom, že se dokážou velmi rychle šířit, protože je lidé zpravidla posílají několika (nebo dokonce všem) lidem, které mají uložené v kontaktech. Abyste si šíření těchto e-mailů dokázali lépe představit, připravili jsme ilustrační obrázek. Kdyby každý, kdo obdržel řetězový e-mail, přeposlal tento e-mail dále alespoň dvěma lidem, rychle vznikne sněhová koule, která na sebe nabaluje další a další kontakty.



Oblíbeným obsahem byly vždycky i různé drby a fámy. Jsou často natolik zajímavé a šokující, že je přepošleme dříve, než bychom si ověřili jejich pravdivost. Svým blízkým důvěřujeme, to je dobře. Jsme si ale jistí, odkud skutečně ta šokující informace původně pochází?

Přes řetězové e-maily se může šířit i záměrně zavádějící či lživý obsah. Jak reagovat, pokud nám ho pošle třeba náš známý? Na další stránce získáte užitečné tipy.