Jak se říká, nejlepší fotoaparát je ten, který máme u sebe. Což je tvrzení, které v dnešní době velmi pomáhá prodejům chytrých telefonů. A tak se výrobci předhánějí v tom, zda nás budou lákat na tři, čtyři, nebo třeba pět různých fotoaparátů. Nabídky či reklamy chytrých telefonů jsou dokonce často postavené na tom, že prezentují fotoaparát jako tu nejdůležitější funkcionalitu!

Starý fotoaparát

Jestli je fotoaparát to nejdůležitější si samozřejmě vždy určujeme sami, nikoliv prodejce. Pokud jste nadšenými fotografy a láká vás možnost mít kvalitní fotoaparát vždy při sobě, může to být rozhodující faktor. Pokud to pro nás až tak důležité není, vězte, že vyloženě ŠPATNÝ fotoaparát dnes již nemají ani ty nejlevnější telefony.

Nejvýraznější údaj, se kterým se u fotoaparátů setkáme, je jeho rozlišení. To se udává v megapixelech (MPx). Všimnout si tak můžeme, že telefon má 12 MPx, 32 Mpx, 64 MPx. A dostávám se stále dál a dál. Tento údaj však nemusí být klíčovým, rozlišení fotografie totiž není vše a nemusí zde tak platit "čím více, tím lépe." Důležité pro nás může být také to, jaký druh fotoaparátu to vlastně je, popř. jaké má další funkce. 

Na obrázku níže si můžete rozkliknout, co mohou jednotlivé objektivy (fotoaparáty) na zadní straně telefonu představovat.


Pokud by pro nás byl fotoaparát opravdu tou největší prioritou, je dobré zjistit, zda má takzvanou optickou stabilizaci. Ta se uplatňuje v lepších telefonech, při fotografování nám pomáhá eliminovat třesoucí se ruce a pomáhá zejména v situacích, kdy je méně světla. Zcela objektivně tak tyto fotoaparáty dosahují lepších výsledků.


Zvládli jste vše proklikat? Skvělá práce! Pojďme se podívat dál, už se společně blížíme k závěrečnému shrnutí.