Koho z nás nikdy nepotrápila paměť? Když se něco snažíme zapamatovat, něco jiného může z naší hlavy proklouznout pryč. A jak to mají s pamětí mobilní telefony?

U chytrých telefonů rozlišujeme dva druhy paměti. Ta první (kterou známe častěji) je označována jako ÚLOŽIŠTĚ či KAPACITA. Udává, kolik našich dat (kontaktů, fotografií, aplikací,...) se nám do telefonu vejde. Druhá paměť je operační a označuje se jako RAM. Ta má vliv na celkovou svižnost telefonu!

Kapacita je jedním z parametrů chytrých telefonů, který se v posledních letech výrazně posouvá a stává dostupnějším. Minimálním údajem, který bychom měli vyžadovat, je 64 GB, což nám zajišťuje dostatek místa pro naše data a klidný chod zařízení. V současné době se často setkáváme i u levných zařízení s dvojnásobkem, tedy 128 GB.

Operační paměť (neboli RAM) má pro nás největší podíl na celkové svižnosti telefonu. Pozor, tato paměť nemá vliv na to, kolik se nám toho (aplikací, fotografií, kontaktů,...) do telefonu vejde. Přirovnat lze spíše k naší krátkodobé paměti. Dokážete se soustředit na více věcí najednou? Ne vždy se nám to daří tak, jak bychom si představovali, že?

I v případě telefonu platí - čím větší operační paměť má, tím více operací zvládne provést najednou. A proto ho nerozhází, když si zrovna čteme něco na internetu a do toho nám někdo zavolá.

Při výběru nového zařízení bychom si měli ohlídat, aby mělo zařízení uvedeny minimálně 4 GB operační paměti. Ve výprodejových nabídkách se často objevují zařízení s nižší pamětí, takové by nás od začátku trápilo svou rychlostí a nevydrželo by nám tak dlouho.



Nenechali jste se nabídkou ošálit? Výborně! Pojďme se podívat na další stránku.