Telefony se spolu s těmi tlačítkovými zmenšovaly, v poslední době ale vše nabralo trend opačný a telefony jsou tak opět veliké! Jejich velikost se přímo odvíjí od jejich dotykové obrazovky, která je jejich nejvýraznější součástí. 

Velikost displeje se udává v palcích, nalezneme tedy informaci např. o tom, že telefon má displej o velikost 6,5". Vzhledem k tomu, že jsou displeje i telefony v různých tvarech, nedá se z tohoto údaje přesně posoudit, zda pro nás bude příliš velký. Vždy tak lze dohledat celkový rozměr telefonu - šířka X výška X hloubka.

Dalším udávaným parametrem je technologie displeje, kdy rozlišujeme OLED a IPS. V tabulce níže najdete všechny varianty. Jako zkratku vám předáváme informaci, že kvalitnější je OLED!

Technologie displeje
OLED
LCD
AMOLED
IPS
Super AMOLED
TN, TFT

Zajímavostí může být takzvaná frekvence displeje, udávaná v jednotce Hz. Standardem je 60 Hz, lepší displeje nabízejí 90, 120, 144... Frekvence udává plynulost zobrazení, my si zde však poznamenáme hlavně to, že toto lákadlo pro nás nemá žádný praktický význam. Na videu níže se můžete podívat, jaký je v tom rozdíl.

 

 


Všimli jste si, že video bylo zpomalené, abychom ten rozdíl vůbec postřehli? Plynulejší obraz je příjemný, může na nás někdy však působit až příliš rychle a na chod telefonu nemá vůbec žádný vliv. Můžeme dál?