Stahování souborů z internetu může být často zdrojem obav, obzvláště pokud jde o riziko virů a škodlivého softwaru. V této části lekce se dozvíte, jak tyto hrozby rozpoznat a jak se jim vyhnout.


Zásady bezpečnosti při stahování

Stahujte pouze z důvěryhodných zdrojů

Vyvarujte se klikání na neznámé odkazy a stahujte soubory výhradně z oficiálních a dobře známých webových stránek, jako jsou stránky výrobců softwaru nebo oficiální obchody s aplikacemi. Může to být například Microsoft Store, který je dostupný na zařízeních s operačním systémem Windows 10 nebo 11. Nebo Google Play, který je k dispozici na mobilních telefonech s operačním systémem Android.

Pozor na e-mailové přílohy

Pokud odesílatele e-mailu znáte a očekáváte, že vám pošle přílohu se soubory ke stažení, pak byste se neměli ničeho obávat. Pokud vám ale přijde e-mail od někoho z vašich známých a jeho příloha ve vás nebudí důvěru nebo ji nečekáte, je jistější si u daného člověka ověřit, co a proč vám poslal, než začnete se stahováním. Pokud vám e-mail s přílohou přijde z adresy, kterou vůbec neznáte, raději ho vůbec neotvírejte.

Buďte obezřetní na sociálních sítích

Buďte obezřetní při klikání na odkazy ke stažení souboru ve zprávách na sociálních sítích, zejména pokud jsou tyto zprávy nečekané nebo obsahují neobvyklé nebo vágní zprávy. Opět platí zásada, že pokud nečekáte, že by vám váš známý měl poslat nějaký soubor a navíc vám do zprávy nenapíše ani žádné vysvětlení, proč vám daný soubor posílá, měli byste se jeho stažení vyhnout.

Dávejte pozor na spustitelné soubory

Obzvláště pozorní byste měli být na soubory, které mají koncovky jako .exe, .scr, nebo .bat. Tyto soubory mohou obsahovat škodlivý kód, který se aktivuje při jejich spuštění. Díky tomu, že mohou po spuštění vykonávat různé operace, jsou ideálním prostředkem pro šíření počítačového viru.


Jaká mohou být rizika?

S cílovým souborem si můžete stáhnout škodlivý vir, který je často navržen tak, aby v zařízení zůstal nepozorovaně co nejdéle. Získává tak například vaše soukromá data, která může útočník prodat třetí straně a generuje mu na váš úkor nějaký zisk.
Pokud chcete mít větší jistotu, že se vám nic takového nestane, používejte na všech zařízeních antivirový program. Většina programů automaticky kontroluje každý stažený soubor a zablokuje všechny nebezpečné položky.


Pamatujte, vždy než kliknete na tlačítka ke stažení, zastavte se a zamyslete se, kam klikáte. Mnohé odkazy ke stažení souborů mohou být zavádějící a vést na podvodné stránky nebo škodlivý obsah. To platí i v případě odkazů v e-mailech nebo na sociálních sítích.