Pojďte se podívat na základní typy souborů, se kterými se můžete setkat na internetu. Ať už chcete stáhnout oblíbenou fotku, e-knihu nebo video, je důležité vědět, jaký soubor co umožňuje.


ZÁKLADNÍ TYPY SOUBORŮ

PDF soubor je jako elektronický papír. Obsahuje text, obrázky nebo formuláře a vypadá stejně jako papírový dokument. Často se používá pro e-knihy a formuláře na internetu.

DOCX je jako elektronický papír, který můžete na rozdíl od PDF souboru nejen číst, ale i na něj psát a měnit jeho obsah. Často se používá pro psaní dopisů nebo vytváření různých dokumentů a používá se hlavně v počítačovém programu Microsoft Word.
JPEG je formát pro ukládání fotografií na počítači. Když si vyfotíte obrázek nebo stáhnete fotografii z internetu, je pravděpodobné, že to bude právě ve formátu JPEG.

MP3 je formát pro poslech hudby nebo zvukových záznamů. MP3 soubory lze snadno přehrávat na počítači nebo mobilním telefonu. Jsou ideální pro ty, kteří si chtějí užít oblíbenou hudbu kdekoli, bez potřeby nosit s sebou velké fyzické nosiče jako CD nebo vinyly.      
MP4 je formát pro videa. Když si stáhnete video z internetu nebo sledujete film online, je to pravděpodobně v tomto formátu. 




Výborně! Seznámili jste se s několika základními typy souborů. Zjistili jste, že každý typ souboru má svou specifickou příponu, která nám napovídá, co je jeho obsahem. Existuje ještě více typů souborů, ale pro začátek jsme se zaměřili na ty nejzákladnější, se kterými se potkáte nejčastěji.